martes, 26 de octubre de 2010

Els muntatges multimèdia!

Avui iniciem un tema nou: els muntatges multimèdia!
La multimèdia és la integració d'un únic conjunt de text, imatges, animacions, so i video. Els videojocs, les presentacions, la televisió... utilitzen objectes multimèdia, primer treballa el so i per altre banda treballen la imatge. I per acabar s'integra tot amb les "eines d'autor".
Hi ha dos tipus de multimèdia:
  • Lineal: L'usuari no te control sobre l'objecte multimèdia. Aquest avança de principi a fi, sense poder para en un punt mig. Un exemple són les pel·lícules.
  • No lineal: L'usuari pot controlar l'objecte multimèdia; pot saltar d'un lloc a un altre... Un exemple és un DVD amb menús.
Hi ha diferents formats de so, els més utilitzats són el wav, l'au, wma..., però últimament s'utilitza bastant el format mp3, que comprimeix el so de tal manera que ocupa molt menys que amb qualsevol altre format, ja que s’eliminen els son que la persona humana no pot captar i es deixen solament els que podem captar.

Per altre banda de formats de video també n’hi ha molts, i es classifiquen entre formats de video i còdecs de comprensió, els formats de video que permeten diferents còdecs de comprensió s’anomenen contenidors.
  • Formats de video més utilitzats:

o   L’avi i mpg, són els contenidors més utilitzats.
o   El wmv és el format de Mifrosoft.
o   El rm que és un dels formats més utilitzats per la transmissió de video per Internet.
  • Els còdecs més utilitzats:
o   El DV comprimeix video però no el so. 2 hores de video (DVD) ocupa 15 GB. S’utilitza en les càmeres digitals.
o   L’Mpeg comprimeix el video i el so en diversos nivell de comprensió.
o   El Xvid:  És un còdec lliure basat en l’mpeg 4, com que és lliure és bastant utilitzat. Una pel·lícula sencera ocupa 100 MB.

No hay comentarios:

Publicar un comentario